Derfor er en amarone en smagefuld vin – find de bedste

Ved du bare lidt om vin og specielt om italiensk vin, så kender du Amarone vine. Amarone er kendt og elsket af rige mange danskere.

 

Amarone betyder bittert

Selve ordet Amarone kommer fra det italienske ord for bitter. Det skyldes at rødvinen blev lavet for at adskille sig fra den søde Recioto dessertvin fra samme område. Det er nemlig nord for Verona i Veneto at der produceres Amarone. De første optegnelser på Amarone vine er mere end 1000 år gamle, men de første kommercielle Amarone vine kommer første på markedet i 1950’erne. I 1980’erne opnåede Amarone en stor opblomstring via det øget besøg af turister til Italien.

Italien og danskerne

Rigtig mange danskere har et tæt og hjerteligt forhold til Italien. Maden, gastomonien, de smukke byer, de smukke landskaber, de fascinerede mennesker, fodbolden, cykelløbene, moden og ikke mindst vinen. Disse ting elsker danskerne, og mange besøger ofte Støvlelandet. Specielt vin, og heriblandt Amarone, der i rigtig mange år har været en favoritvin for mange danskere.

 

DOCG

Det var først i 2008 at Amarone della Valpolicella fik klassificeringen DOCG. Og vinen har en kort historie. Der findes derfor heller ikke en fast formular til hvordan der skal laves en Amarone vin. De fleste producenter høster sent og så produceres der på tørrede druer. Tørringen er med til at udløse en række biologiske forandringer i druerne, der har betydning for vinens profil.

 

Fyldig i smagen

Amarone laves traditionelt på druesorterne Corvina, Molinara og Rondinelle. Vinen er kendt for at være meget fyldig i smagen. Derfor er der mange i Danmark, der forbinder det med en julevin, der går godt til den fede julemad. Men generelt er der tale om vin, der passer godt til kraftig mad med markant kød. Men også til ost eller alene for den helt store smagsoplevelse. Man skal selvfølgelig dog være opmærksom på forskellige på de forskellige årgange. Vinens store tørhed og høje alkoholprocent er skabt ved at vinen har fået lov til at gære helt og lagret længe.

Find de bedste vine

Det er selvfølgelig smag og behag. Men der findes utrolig mange gode Amarone vine. middelhavsklimaet ved Gardasøen har dog stor indflydelse og at solen ofte skinner på skråningerne i den nordlige ende af distriktet giver mere solmodne druer og dermed mere syre. Blandt de mest berømte Amarone vine kan dog nævnes Guerrieri-Rizzard, Terre del Moro og selvfølgelig Amarone delle Valpolicella. Men mulighederne er mange, hvis du ønsker at nyde en Amarone vin.