Kaviar er en luksus uden lige, og det er en skøn spise, der giver en eksklusiv følelse. Men hvornår er der egentlig tale om den ægte vare, og hvornår er der tale om andre mindre eksklusive former for fiskerogn? Læs her for at få hele forklaringen.
Med c eller k?
Kaviar staves med k, men den ægte, luksuriøse kaviarrogn staves faktisk med c. Du kan altså ikke være sikker på, at den fiskerogn, mange ofte kalder kaviar, er den ægte officielle caviar, der staves med c.
Forvirrende? Lad os starte med at se nærmere på rognen. Den må kun kaldes caviar, hvis den kommer fra en størfisk. Størfisken består af 24 forskellige fisk, der lever i Det Kaspiske Hav og Sortehavet. Støren er den fisk i verden, der kan blive ældst, helt op til 200 år. Jo ældre støren er, des mere fin og eksklusiv er dens rogn, og des bedre smager den. På Caviarshoppen.dk kan du læse mere om, hvilke fisk den eksklusive caviar kommer fra.
Sortfarvet stenbiderrogn
I Danmark kan man købe sort kaviar, der koster omkring 20 kroner. Det er den slags kaviar, som vi for eksempel spiser sammen med stjerneskud eller rejecocktails. Denne form for kaviar er faktisk bare stenbiderrogn, der er farvet sort. Det er altså ikke caviar, der stammer fra størfisken.
Der findes også mange andre typer af fiskerogn, der hverken er kaviar eller caviar, som du sikkert kender, for eksempel torskerogn eller stenbiderogn. Du kan lære at adskille smagen af caviar fra kaviar og andre typer rogn med en caviarsmagning, som du kan bestille hos Caviarshoppen.dk.
Ægte caviar
Den eksklusive caviar kommer altså fra en størfisk, og processen før, at den dyre rogn er klar på hylderne i butikkerne er langsommelig. Rognen tages ud af fiskens æggestokke, presses mod en sigte, hvorefter de skylles i koldt vand og bliver saltet. Derefter bliver rognen skyllet igen, tørret og lagt på dåse. Næste skridt er, at de skal ligge og lagre i tre måneder, før de er klar til at blive solgt. Er du i tvivl om, hvilke butikker der sælger den ægte caviar? På Caviarshoppen.dk kan du bestille caviar – med c.
Sådan spiser du caviar
Smagen af caviar er så intens og rig, at de fleste spiser den rent med en ske, der helst skal være lavet af perlemor. Perlemor er nemlig et helt smagsneutralt materiale, der ikke forstyrrer den fine caviarsmag, hvilket man for eksempel kan risikere med en sølvske eller træske. Caviarshoppen.dk sælger blandt andet perlemorskeer- og skåle.
Derudover er der flere muligheder, når det kommer til, hvad du skal drikke med din caviar. Det mest traditionelle valg er champagne, der passer perfekt til den saltede caviar. Caviaren kan også indtages med vodka på ægte russisk manér. Du kan blandt andet købe vodka af fineste kvalitet, der passer særligt godt til kaviar hos Caviarshoppen.dk.