Styrk fællesskabet med dine naboer

Hvis du bor i andelsbolig eller -lejlighed kan fællesskabet ofte være noget af det, du flyttede ind for. Andelsboliger styres jo af beboerne, og der lægges ofte op til at skabe en eller anden form for fællesskab. Det betyder også, at du selv skal sørge for at bære din del af ansvaret for det fællesskab.

Det kræver arbejde og dedikation at holde et fællesskab kørende, men du kan bidrage på mange forskellige måder.

Fællesskab omkring mad

Et sted folk ofte kan samles er omkring spisebordet. Fælles madaftener, hvor man enten laver mad sammen eller hver især medbringer forskellige retter, er en super god måde at skabe nabofællesskab. Det er en mulighed for at få nye madoplevelser og vedligeholde gode relationer med naboerne.

Det kræver dog plads, og her kan det være smart at have et festlokale i bygningen, hvor der kan arrangeres madaftener og andre sjove begivenheder for beboerne. At skabe et udendørsområde, hvor det er muligt at grille kan også være en rigtig god idé, da det giver et sted, man kan mødes i sommerhalvåret. Det kan give liv til gården eller haven, som beboerne deler.

Hjælp med rengøringen

Ja, det er kedeligt, men det skal gøres. Opgangen vasker ikke selv trapperne, og sneen skovler ikke sig selv væk. Men der er ikke noget mere upopulært end en nabo, som ikke gider hjælpe til. Sørg for at du bidrager til fællesskabet ved ikke at svine og ved at hjælpe til.

Når du hjælper med forskellige opgaver rundt omkring i bygningen, kan du også komme helt naturligt i snak med andre beboere, som kommer forbi eller som hjælper til. Det giver et godt indtryk og en chance for at snakke sammen.

Praktisk arbejde er hårdt for kroppen, men hvis alle beboere donerer til det, kan I indkøbe mange nyttige værktøjer. En af de særligt gode ting er en fejemaskine. Hvis der er tale om andelsboliger, ligger disse ofte spredt ud over en større område, der er fyldt med fortov og stier, der alle skal holdes nogenlunde rene. At gøre det med en kost eller skovl er dog ekstremt krævende.

Find et godt fejemaskine tilbud og gå sammen i andelsforeningen, så I kan indkøbe en fejemaskine. Uanset om I har en vicevært eller selv står for vedligehold af området, vil det være gavnligt.